Глобальне забруднення. В яйцях птахів північної Арктики вперше виявили сліди пластику

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Дженніфер Провенчер з Канадської служби дикої природи заявила, що в яйцях кочівних буревісників у Північній Арктиці були виявлені сліди пластику і його небезпечних для здоровʼя складових, пише The Guardian.

За її словами, це свідчить про те, що глобальне забруднення пластиком дісталося одного з найвіддаленіших куточків планети — острова Принца Леопольда в канадській Арктиці, і тепер загрожує видам, які раніше вкрай рідко стикалися з пластиком.

Аналіз яєць кочівних буревісників, відкладених на острові, показав присутність у них таких речовин, як фталати, що входять до складу пластмаси.

Як фталати потрапили в яйця буревісників?

Вважається, що фталати вимиваються з пластикового сміття, яке птахи ковтають під час полювання на рибу, кальмарів та креветок. Ці птахи проводять більшу частину свого життя, харчуючись в морі, і повертаються до своїх гнізд тільки для розмноження.

У кочівних буревісників є цікавий механізм для захисту своїх гніздовищ — вони плюються маслянистою рідиною зі свого шлунка. Учені вважають, що фталати потрапили в цю рідину, звідти — у кровотік, а потім в яйця.

Чим небезпечні фталати?

Фталати руйнують гормони, бʼють по ендокринній системі і можуть бути повʼязані з уродженими дефектами, проблемами з репродукцією та безліччю метаболічних захворювань. Багато з фталатів заборонили використовувати в дитячих іграшках з міркувань безпеки.

  • Кочівні буревісники — це великі, схожі на альбатроса птахи, що низько літають над хвилями в пошуках їжі. Понад півмільйона пар цих птахів гніздяться на скелях Британії, більшість — на шотландському узбережжі і Північних островах.