The Guardian: Через відео з теоріями змови на YouTube все більше людей починає вірити, що Земля — пласка

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Відео на Youtube з теоріями змови змушують все більшу кількість людей сумніватися в тому, що Земля — кругла. Про це свідчать результати дослідження Техаського технологічного університету, пише The Guardian.

Дослідники вважають, що вони визначили першопричину приголомшливого зростання кількості людей, які думають, що Земля пласка: Youtube. Дослідники опитали прихильників теорії на найбільших конференціях учасників руху в Північній Кароліні і Колорадо. Виявилося, що 29 з 30 опитаних не замислювалися про те, що Земля може бути пласкою, поки не подивилися відповідні відео.

«Єдиний чоловік, який не сказав цього, був там зі своєю дочкою і зятем, які побачили це на YouTube і розповіли йому», — сказала Ешлі Ландрум, яка очолювала дослідження в Техаському технічному університеті.

Інтервʼю показали, що більшість з них дивилися відео про інші змови, з альтернативними зйомками 9/11, стріляниною в школах і про те, чи справді NASA відправляли людей на Місяць. Деякі розповідали, що вони дивилися відео тільки для того, щоб викрити їх, але незабаром матеріал їх захоплював.

«Віра в те, що Земля пласка сама по собі, не обовʼязково шкідлива, але вона повʼязана з недовірою до інституцій і влади загалом», — додала вона. «Ми хочемо, щоб люди були критично уважними споживачами інформації, яку їм дають. Повинен бути баланс».

«Завжди буде невеличкий відсоток людей, які будуть відкидати все, що кажуть вчені, але, можливо, є група, яка цього не зробить», — додала вона. — Єдиний інструмент, який нам потрібен для боротьби з дезінформацією, — це спробувати надати більш якісну інформацію».

  • Прес-секретар Білого дому Сара Сандерс розповсюдила відео, на якому журналіст CNN Джим Акоста нібито вдарив помічницю, яка подавала мікрофон на прес-конференції Дональда Трампа, по руці.
  • Як пише видання The Washington Post, ролик перемонтували в порівнянні з оригіналом. З нього вирізали фразу вибачень, які приніс Акоста дівчині. Крім того, відредагували і рух руки журналіста. В «оновленій версії» ролика видно, що Акоста справді вдарив дівчину по руці, чого в оригінальній версії немає.