«Плутанина та обмежений прогрес». ООН опублікувала інформаційну довідку з розслідування вбивств на Майдані

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
«Плутанина та обмежений прогрес». ООН опублікувала інформаційну довідку з розслідування вбивств на Майдані

Малолєтка Євген / УНІАН

В Організації Обʼєднаних Націй закликали Україну ефективніше розслідувати злочини, скоєні під час Революції Гідності. Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер.

За її словами, через 5 років після Майдану за злочини проти активістів засуджені тільки 3 людини, і це незадовільний результат. «Більше бюджетних ресурсів та інституційної спроможності повинно бути надано для цих розслідувань. Ми повинні побачити припинення необґрунтованих затягнень розслідувань», — зауважила Фрейзер.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні представила інформаційну довідку щодо розслідування вбивств на Майдані. В документі детально розписано, як ведеться слідство стосовно кожного загиблого учасника Революції Гідності.

Які недоліки?

Місія зазначила «обмежений прогрес» у розслідуванні справ, а також багато помилок на етапі слідства. «Через п’ять років після протестів на Майдані місія зазначає обмежений прогрес у розслідуваннях і кримінальному переслідуванні винних у вбивствах та насильницьких смертях 98 осіб. Єдиний чоловік, якого визнано винним у неумисному вбивстві протестувальника, був іншим протестувальником. Двоє членів групи «тітушок» визнані винними в хуліганстві, незважаючи на їхню причетність до загибелі протестувальника», — йдеться в довідці.

Наприклад, у кейсі про викрадення і вбивство активіста Юрія Вербицького управління спецрозслідувань ГПУ встановило 14 членів групи «тітушок», імовірно причетних до викрадення, катування та вбивства майданівця. Станом на лютий 2019 року 12 із них переховуються від правосуддя. В ООН констатували, що уряд не забезпечив явку до суду одного з ключових обвинувачених.

Сайт Представництва ООН в Україні

Мляво просувається, за оцінками ООН, і розслідування вбивств п’ятнадцятьох протестувальників на Майдані 18—19 лютого 2014 року. Дев’ятьох колишніх високопосадовців підозрюють у незаконній організації та проведенні «антитерористичної операції» в центрі Києва, внаслідок чого були вбиті 15 людей. Слідство продовжує пошуки тих, хто скоїв вбивства або спричинив загибель п’ятнадцятьох протестувальників. Судові експертизи тривають уже понад 2 роки.

У кейсі про кримінальне переслідування за вбивства 48 протестувальників у центрі Києва 20 лютого 2014 року зазначено, що управління спецрозслідувань ГПУ встановило 27 працівників «Беркуту», причетних до вбивства 48 протестувальників та замаху на вбивство 80 протестувальників.

Але в ГПУ не визначили індивідуальну відповідальність кожного члена «Беркуту» за вбивство 48 протестувальників. Замість цього прокуратура намагається довести в суді, що вони діяли групою зі спільним умислом — невибіркове вбивство протестувальників.

Моніторингова місія ООН занепокоєна тим, що невіднесення кожного вбивства на рахунок конкретного правоохоронця може призвести до проблем з призначенням справедливого покарання.

YouTube

У висновку Моніторингова місія ООН нагадує про обов’язок уряду забезпечити відповідальність і доступ до правосуддя для всіх. Також в ООН пропонують скасувати закон про недоторканність та спростити отримання дозволів на вчинення слідчих дій, які на наразі можуть займати від кількох днів до кількох місяців.

Генеральний прокурор Юрій Луценко оприлюднив висновок експертизи, який доводить звʼязок між діями екс-президента Віктора Януковича і керівництва силових органів та загибеллю протестувальників у лютому 2014 року.