Польща почала будівництво каналу в обхід російського військового порту

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Польща почала будівництво каналу через Балтійську косу, який зʼєднає Балтійське море з Віслинською затокою. Це дозволить кораблям заходити в польський порт «Ельблонг», минаючи російську військово-морську базу зі складними процедурами контролю. Про це пише «Радіо Польща».

Зараз на косі вирубують ліс для будівництва каналу. Проект вартістю 880 мільйонів злотих (майже $230 млн) повністю профінансують з польського держбюджету.

Довжина каналу складе 1,3 км, а глибина — 5 м. Це дозволить заходити в порт «Ельблонг» судам з морськими параметрами, тобто з осадкою до 4 м, довжиною до 100 м і шириною до 20 м. Здати канал в експлуатацію планують у 2022 році.

Згідно з презентаційним роликом, інфраструктура каналу включатиме два рухомих мости для автомобільного сполучення, шлюзову і навігаційну системи.

  • Балтійська (Віслинська) коса — вузька смужка суходолу, яка відділяє Калінінградську затоку від Гданської бухти. Довжина коси — 65 км, причому 35 з них належать РФ. У Польщі коса сполучена з материком, в Калінінградській області відділена від материка судноплавною протокою.
  • Зараз потрапити в Калінінградську затоку можна лише через російський порт «Балтійськ», який є головною військово-морською базою російського Балтійського флоту.
  • Велика Британія нарощуватиме військові сили в Арктиці для захисту північних флангів НАТО від можливого нападу з боку Росії. Про це заявив глава оборонного відомства Сполученого Королівства Гевін Вільямсон.