«Країни ЄС справнісінько підхрюкують американцям». Путін загрожує новими видами озброєння Європі та США

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
«Країни ЄС справнісінько підхрюкують американцям». Путін загрожує новими видами озброєння Європі та США

Пресслужба президента російської федерації

Президент Росії Володимир Путін назвав «грубим порушенням» Договору про ракети середньої та малої дальності те, що США розмістили в Румунії та Польщі ракети-мішені. Про це він заявив під час прес-конференції в Москві 20 лютого.

«Запускаючи ракети-мішені середньої дальності і розміщуючи в Румунії та Польщі пускові установки, придатні для застосування крилатих ракет «Томагавк», США вимоги договору прямо і грубо порушили. І зробили це вже давно», — сказав Путін.

Він також назвав вихід США із Договору про ракети середньої і малої дальності «найгострішим» питанням останнього часу. Він вважає дії США «грубим порушенням».

Путін додав, що країни ЄС підтримують такі дії, «справнесенько підхрюкуючи» США. На його думку, це створює загрозу Російській Федерації, тому він готовий відповісти «дзеркально».

«Росія буде змушена створити і розгорнути види озброєння, які можуть бути використані не тільки щодо тих територій, із яких для нас буде надходити загроза, але й щодо тих територій, де розташовані центри ухвалення рішень щодо застосування ракетних комплексів, які нам загрожують», — сказав Путін.

  • Договір між СРСР і США підписали Михайло Горбачов та Рональд Рейган 8 грудня 1987 року під час радянсько-американської зустрічі на вищому рівні у Вашингтоні. Ця угода вперше в історії дозволила ліквідувати цілий клас озброєнь: сторони зобовʼязалися знищити всі комплекси балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої (1000—5500 км) і малої (від 500 до 1000 км) дальності, а також не створювати, не випробовувати й не розгортати такі ракети в майбутньому.
  • 1 лютого держсекретар Майкл Помпео оголосив, що США виходять з договору про ракети середньої і малої дальності (ДРСМД) з Росією. Після президент Володимир Путін заявив, що Росія теж виходить з договору.