Російський омбудсмен попросить наступного президента України віддати двох засуджених за дезертирство у Криму

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова попросить наступного президента України відпустити Максима Одінцова та Олександра Баранова, засуджених за дезертирство у Криму, повідомляє ТАСС.

«Я планую звернутися до президента після виборів з проханням передати для відбування покарання в Росії увʼязнених Одінцова та Баранова», — сказала вона агентству.

Москалькова підкреслила, що на її переконання Баранов та Одінцов є засудженими несправедливо. Вона додала, що також вважає невинним головного редактора «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського

«І треба зробити все можливе, щоб переконати українську сторону припинити подальше розслідування у кримінальній справі, тому що він притягується виключно за свої переконання і висловлювання, які журналіст в силу своєї професії повинен робити», — заявила Москалькова.

Хто такі Баранов та Одінцов?

Прапорщик Максим Одінцов та молодший сержант контрактної служби Олександр Баранов — двоє українських військових, які після анексії Росією Криму перейшли на службу в російську армію. Їх затримали в листопаді 2016 року на адмінкордоні з окупованим півостровом.

У лютому 2018 року районні суди Києва засудили Одінцова до 14 років увʼязнення, а Баранова — до 13. Обох визнали винними в державній зраді і дезертирстві.