ЄС узгодив санкції проти Росії на півроку. В список увійдуть восьмеро людей, причетних до агресії в Азовському морі

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Європейський Союз узгодив продовження санкцій проти Росії ще на півроку. Відповідне рішення ухвалили посли ЄС 20 лютого. Про це заявив посол України в ЄС Микола Точинський.

«Комітет постійних представників ЄС погодив продовження індивідуальних санкцій проти РФ до вересня 2019 року», — написав він у Twitter.

Як повідомляє кореспондент «Радіо Свобода» з Брюсселя Рікард Юзвяк, санкції передбачають замороження активів та заборону на отримання віз для 163 людей, які причетні до російської агресії проти України. Також санкції стосуються 44 російських компаній. За інформацією журналіста, пізніше до санкційного списку додадуть ще вісьмох людей, причетних до агресії в Азовському морі. Поки їх у переліку немає.

Попередні антиросійські санкції, ухвалені ЄС, діють до 15 березня 2019 року. Нові, продовжені санкції вступлять у силу після публікації рішення в офіційному журналі ЄС.

  • ЄС є лідером за кількістю запроваджених санкцій проти Росії — 25. Україна запровадила 22 обмеження. Третє місце за кількістю таких заходів посіла Індія — 16, а США запровадили 9 обмежень. Загалом проти РФ введено 159 обмежувальних заходів. Вони включають не тільки санкції, а й антидемпінгові та спеціальні захисні мита, ліцензування, квоти, санітарні та фітосанітарні заходи.
  • В американському Сенаті оприлюднили законопроект, який передбачає введення додаткових санкцій проти Росії за захоплення українських кораблів і «підрив демократичних інститутів».
  • США та ЄС обговорили можливість накладення нових санкцій, якщо Росія не відпустить полонених українських моряків та не розблокує Керченську протоку. Про це 1 лютого заявляв спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер.