Суд Лондона визнав, що Brexit не є підставою для розірвання договору оренди, та зобовʼязав європейську компанію заплатити $650 млн

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Високий суд Лондона визнав, що вихід Великої Британії з Європейського Союзу (Brexit) не є підставою для розірвання договорів оренди, та зобовʼязав Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) виплатити компанії Canary Wharf Group Plc $650 млн за користування штаб-квартирою у фінансовому кварталі Кенері-Уорф.

«Я роблю висновок, що вихід Великої Британії з ЄС не стане перешкодою для здійснення оренди. ЄС буде, як і раніше, зобовʼязаний виконувати зобовʼязання за договором оренди», — заявив суддя Маркус Сміт, пише Financial Times.

Судовий розгляд між EMA та Canary Wharf Group Plc став одною з перших справ, повʼязаних з наслідками Brexit для бізнесу.

EMA через Brexit перенесла свою штаб-квартиру в Амстердам. Європейські юристи стверджували, що вихід Великої Британії дає право розірвати договір оренди, який діє до 2039 року. Після цього EMA покинула 10 поверхів у хмарочосі, які винаймала за 13 млн фунтів (близько $17 млн) на рік.

За ухвалою суду EMA може далі користуватися хмарочосом до кінця договору, але зобовʼязана виплатити цю суму.

Якщо б Високий суд Лондона ухвалив рішення на користь EMA, то агентство могло б не платити, що дало б привід іншим компаніям використовувати Brexit для відмови від незручних договорів.