У Панамі науковці знайшли родича морської корови, якому 20 млн років

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У Панамі науковці знайшли родича морської корови, якому 20 млн років

Aaron Wood / Florida Museum

Останки найдавнішого родича морської корови виявили науковці на березі Панамського каналу. Знахідці близько 20 млн років, це найстаріший морський ссавець, знайдений у Центральній Америці, і перший з тихоокеанського боку Панамського каналу. Про це повідомляє Phys.org.

Палеонтолог Стівен Манчестер з Флоридського музею природничої історії брав участь в експедиції, яка повинна була в терміновому порядку обстежувати узбережжя перед розширенням каналу. Оскільки основна спеціальність Стівена — палеоботаніка, він розраховував знайти скамʼянілі останки стародавніх рослин, але помітив, як з поверхні каменя стирчать кілька хребців і ребер.

Присутні учасники експедиції повинні були терміново витягти знахідку, оскільки вона була зроблена в момент найбільш низького рівня води в каналі, і могла бути затоплена протягом кількох днів. Ученим довелося будувати невелику дамбу з мішків з піском, щоб захистити зону робіт від наступаючої води, але все-таки вони встигли добути всі кістки.

В результаті розкопок було витягнуто кістяк стародавнього ссавця. Він належить до сімейства дюгоневих (Dugongidae), куди входить знищена у XVIII ст. морська корова і нині наявний вид — дюгонь (Dugong dugon), що мешкає в тропічних морях Індійського та Тихого океанів. Знайдена тварина також було морським мешканцем, і виявилась найдавнішим відомим морським ссавцем Центральної Америки. Вік знахідки складає від 19 до 21 млн років.

Знахідку описали фахівці з палеонтології хребетних Хорхе Велес-Хуарбе та Аарон Вуд. Новому вигляду вони дали латинську назву Culebratherium alemani, на честь геологічної особливості, де він був знайдений, та на честь Альберто Алемана Субʼєти, який у рік проведення розкопок обіймав посаду головного виконавчого директора Панамського каналу і забезпечував умови для роботи палеонтологічної експедиції.

Хоча повна довжина знайденої тварини складала не менш ніж чотири з половиною метри, вона не була дорослою. Про це свідчить майже повна відсутність зносу корінних зубів та різці, які виросли не повністю. Сліди прикріплення шийних і щелепних мʼязів і спрямована вниз голова наштовхнула вчених на думку, що тварина розривала донний ґрунт своїми різцями, щоб дістатися до найбільш поживних підземних частин водоростей.