Верховна Рада зареєструвала закон Порошенка про допуск іноземних військових в Україну на шість навчань

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада зареєструвала законопроект №10067, який ініціював президент Петро Порошенко, про допуск в Україну військових інших держав для проведення спільних військових навчань у 2019 році.

Законопроект передбачає виділення 40 млн грн на видатки, повʼязані з підготовкою і проведенням навчань, мета яких — забезпечити постійне підтримання боєздатності ЗСУ та інших військових формувань.

У країні заплановано проведення шести багатонаціональних навчань:

  • Навчання з підготовки підрозділів збройних сил для 10 тис. українських військових, у яких візьмуть участь до 1,5 тис. американських військових та 1,5 тис. бійців з інших країн НАТО, а також країн-учасниць програми «Партнерство заради миру». Вони будуть проходити у Львівській області у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки (МЦМБ) протягом усього року.
  • Rapid Trident 2019, в яких візьмуть участь 2,2 тис.українських військових, до тисячі американських фахівців і до тисячі бійців НАТО;
  • Морські військові навчання Sea Breeze 2019 (до 1 750 військових ВСУ, до тисячі військових від США і до тисячі від інших країн НАТО);
  • Українсько-румунські навчання Riverine 2019 (до 200 військовослужбовців ЗСУ і до 220 румунських військових);
  • Навчання «Кленова арка», в яких братимуть участь до 100 українських військових до 350 військовослужбовців сил НАТО;
  • Warrior Watcher 2019 — українсько-британські навчання з 80 військовими ВСУ та 300 військовослужбовцями Великої Британії.

Відзначимо, що даний законопроект вноситься президентом щороку, щоб забезпечити законність перебування іноземних військових на території України.

У минулому році в Україні проходило пʼять навчань: Rapid Trident, Sea Breeze, Riverine, «Світла Лавина» та навчання авіації Clear Sky.