СБУ проводить обшуки у деяких областях через створення «виборчих пірамід». В організації схеми підозрюють депутата Верховної Ради

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Служба безпеки України проводить 30 обшуків у деяких областях в межах ліквідації схеми з організації підкупу виборців. Про це на брифінгу у Києві повідомив заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

Мова йде про створення так званих виборчих пірамід, до діяльності яких причетні громадяни Росії та Україна. Мета організації — вплив на результати виборів президента 31 березня.

За словами Кононенка, цю організацію очолював депутат Верховної Ради. Крім нього, в ній працювали три старших координатори та координатори, кожен з яких здебільшого відповідав за дві області.

Для функціонування структури використовували «брудну готівку», яку, за словами замголови СБУ, отримували також і за сприяння правоохоронців.

Кононенко додав, що така піраміда на місцях мала керівника, старшого виборчої дільниці та так званих десятників. Усі вони за винагороду мали «обробляти» виборців для підкупу з метою забезпечення необхідного результату на виборах. Усього, за словами замголови СБУ, до такої діяльності планувалося залучити майже 680 тис. осіб.

Під час обшуків вилучені десятки тисяч доларів, розписки про вручення коштів та інша документація. Замголови СБУ особливо підкреслив, що в партійних офісах і виборчих штабах жодні обшуки не проводилися.

Прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган уточнила, що правоохоронці провели близько 50 обшуків у цьому провадженні. «Так, у регіонах створено мережу за принципом «піраміди»: керівник штабу виборчого округу – керівник сектору – старший виборчий дільниці – спостерігач – агітатор – виборець», — підкреслила Сарган. Прес-секретар очільника ГПУ підтвердила, що жодних обшуків у штабах чи офісах партій не відбувалося.

У четвер, 21 лютого, довірена особа кандидата в президенти Юлії Тимошенко Віталій Рябцев заявив, що співробітники СБУ та Державного бюро розслідувань здійснюють обшук у волонтерів виборчого штабу в Запорізькій області.