Президент Казахстану Назарбаєв відправив у відставку уряд республіки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Президент Казахстану Назарбаєв відправив у відставку уряд республіки

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписав указ про відставку уряду республіки і призначив тимчасового виконуючого обовʼязки премʼєр-міністра.

«У відповідності зі статтею 70 конституції Республіки Казахстан постановляю: прийняти відставку уряду Республіки Казахстан», — йдеться у повідомленні на сайті глави держави.

На посаду в. о. премʼєра призначений Аскар Мамін, який раніше обіймав посаду першого заступника глави уряду.

В указі йдеться, що до затвердження нового складу Кабміну члени уряду виконуватимуть свої обовʼязки.

За словами Назарбаєва, причиною такого рішення стало те, що уряду не вдалося створити стимул та інструменти для зростання економіки, а також забезпечити роботу державних програм зайнятості населення, розвитку індустріальної і соціальної сфери.

«На все це накладається невміння працювати з населенням з боку членів уряду, міністрів, акимів [глав місцевого виконавчого органу], вислуховувати проблеми людей, розʼяснювати проведену роботу і політику», — зазначив Назарбаєв.

Як пише «Новая Газета», уряд було відсторонено на тлі масових протестів багатодітних жінок, що тривають у країні близько двох тижнів. Основні вимоги — поліпшення якості життя.

Протести почалися після пожежі в Астані, коли у тимчасовому будинку багатодітної сімʼї згоріли пʼять дівчаток через порушеня пожежної безпеки при будівництві димоходу.