The Washington Post: Netflix показує російську пропаганду в серіалі «Троцький»

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
The Washington Post: Netflix показує російську пропаганду в серіалі «Троцький»

Netflix

Netflix придбав для показу російський серіал «Троцький», і The Washington Post критикує стрімінговий сервіс за показ російської пропаганди.

Восьмисерійний фільм розповідає історію антигероя більшовицького перевороту — марксиста Льва Троцького, який виступив проти Сталіна, змушений був виїхати з СРСР і був убитий радянським агентом у Мексиці в 1940 році. На думку американського видання, серіал транслює ідеї, співзвучні з позицією нинішнього керівництва Росії, і постать Троцького для цього добре підходить.

«Троцький» — найсвіжіше зусилля російських державних ЗМІ, спрямоване на поширення російських поглядів у світі», — зазначає американське видання.

WP відзначає, що головний продюсер фільму Костянтин Ернст очолює російський «Первый канал», який регулярно вихваляє президента РФ Володимира Путіна, а сам фільм «Троцький» став спробою підкріпити протест РФ проти будь-яких викликів для чинного режиму, а також проти критики з боку Заходу.

Так, в одній зі сцен у день після повалення тимчасового уряду Ленін свариться з Троцьким, називаючи його дії «переворотом», хоча той стверджує, що насправді відбулася «революція».

На думку американського видання, це повністю відображає погляди Кремля на революцію в Україні, яку Москва називає «переворотом». Також серіал повторює твердження Кремля про те, що всі революції — це нібито змова Заходу. Наприклад, в одній зі сцен марксист на імʼя Олександр Парвус бере гроші від німецького агента і обговорює з ним, як зміцнити позиції Троцького у більшовицькій партії.

«Аудиторія повинна знати, що насправді вона дивиться. А Netflix повинен добре подумати, чи дійсно йому варто вести бізнес з пропагандистськими каналами Росії», — резюмує американське видання.