Японський зонд «Хаябуса-2» успішно сів на астероїд Рюгу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Японський міжпланетний зонд «Хаябуса-2» здійснив успішну посадку на поверхню астероїда Рюгу, який розташований на відстані 340 млн км від Землі. Про це повідомило Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA).

Згідно з повідомленням, зонд взяв на Рюгу зразки порід для подальшої доставки їх на Землю. Ці проби повинні допомогти визначити наявність на космічному обʼєкті води або органічних речовин.

Апарат дістався до 900-метрового космічного тіла ще в червні 2018 року, але не зміг здійснити посадку через гострі скелі. Учені з того часу прораховували всі можливі місця посадки і тільки нещодавно виявили придатну ділянку.

«Хаябуса-2» є модифікацією апарату «Сокіл», який першим в історії надіслав на Землю зразки з іншого космічного обʼєкта, окрім Місяця. Він був запущений з космодрому на японському острові Танегасіма в 2014 році. Його основним завданням є відбір проб з астероїда Рюгу, за якими науковці могли б перевірити теорію про поширення життя у Всесвіті. Усього заплановано три посадки на астероїд, після чого «Хаябуса-2» у 2020 році має повернутися на Землю.