У США створили фейковий університет для затримання нелегалів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міністерство внутрішньої безпеки США створило у Фармінгтоні (штат Мічиган) несправжній університет, щоб викрити візових шахраїв, які під виглядом студентів незаконно перебувають у країні, повідомляє The Guardian.

Загалом влада заарештувала 21 особу, вісім з яких звинуватили в сприянні зарахуванню студентів в обмін на відкати і кредити на навчання. Затримані діяли з лютого 2017 року по січень 2019 року.

Більшість студентів були індійцями, і уряд Індії висловив протест посольству США в Нью-Делі, вимагаючи доступу до затриманих. Станом на початок лютого співробітники консульства Індії відвідали 36 різних центрів утримання під вартою по всій території США і створили цілодобову гарячу лінію для студентів.

Імміграційна поліція стверджує, що 600 осіб, які вступили до університету, знали, що не будуть відвідувати реальні заняття, їхня мета полягала в тому, щоб обманним шляхом зберегти студентську візу і отримати дозвіл на роботу.

Разом з тим працівники у будівлі, зазначеній як місцезнаходження університету, повідомили місцевим ЗМІ, що студенти приходили дізнатися, чи працює навчальний заклад, і поскаржилися, що не можуть звʼязатися з представниками університету.

Як пише The Guardian, це не перший випадок, коли правоохоронці створюють у США фейковий університет. У 2016 році стало відомо, що університет Північного Нью-Джерсі не є школою, а його співробітники — агенти під прикриттям. Правоохоронці тоді наполягали на тому, що понад тисячу студентів знали, що вони беруть участь у шахрайській схемі.