Астроном зі США виявив найвіддаленіший від Сонця обʼєкт, який можна вважати частиною нашої зоряної системи. Він назвав його FarFarOut

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Астроном з Наукового інституту Карнегі у Вашингтоні Скотт Шеппард виявив найвіддаленіший від нашої зірки обʼєкт, який все ще можна вважати частиною Сонячної системи, і назвав його «ДалекоДалекоЗвідси» (FarFarOut), пише науковий журнал Science.

Спочатку астроном разом зі своїми колегами шукав гіпотетичну девʼяту планету-гіганта на околицях Сонячної системи. Але коли перебирав знімки, зроблені його командою, він звернув увагу на ледве видимий обʼєкт на відстані у 140 разів більше від Сонця, ніж Земля, і в 3,5 рази далі, ніж Плутон.

Якщо відкриття цього обʼєкту буде підтверджено, відкрита раніше цією командою планета, яка розташована в 120 разів далі від Сонця, ніж Земля, перестане бути найвіддаленішим від зірки обʼєктом Сонячної системи. Ту планету команда Шеппарда, до речі, назвала «ДалекоЗвідси» (FarOut).

Шеппард вважає, що дослідження траєкторій цих двох обʼєктів, як і багатьох інших подібних до них і виявлених його командою раніше, допоможе в пошуках ймовірної планети-гіганта, існування якої поки не підтверджене, проте і не спростоване.