Російська ФСБ звинуватила вісьмох фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» у підготовці захоплення влади

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Російська ФСБ звинуватила вісьмох фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» у підготовці захоплення влади

Wikimedia Commons

Управління Федеральної служби безпеки Російської Федерації в анексованому Криму порушило кримінальну справу про насильницьке захоплення влади щодо вісьмох кримських татар з Бахчисарая. Раніше їх вже звинувачували в участі в забороненій в РФ організації. Про це повідомляється на сторінці кримських правозахисників у Facebook.

«Разом зі статтею про тероризм поставлено ще одне звинувачення, передбачене ч. 2 ст. 35, ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою»), яка передбачає від 10 років позбавлення волі», — повідомляє кримська правозахисна група.

Адвокат підозрюваних зазначив, що стаття про підготовку насильницького захоплення влади зʼявилася в обвинуваченні у «справі Хізб ут-Тахрір» лише на підставі експертної оцінки вчення ісламської організації, мета якої — мирна побудова мусульманської держави.

Шістьох жителів Бахчисарая — Сервера Зекірьяєва, Ернеста Аметова, Тимура Ібрагімова, Сейрана Салієва, Марлена Асанова і Мемета Белялова затримали в рамках справи в жовтні 2017 року. Сервера Мустафаєва і Едема Смаїлова затримали в травні минулого року, і їхні справи були обʼєднані в одне провадження. Стосовно Сейрана Салієва це вже третя кримінальна справа.

Що таке «Хізб ут-Тахрір»?

Міжнародна ісламська політична організація, заснована в 1953 році у Східному Єрусалимі. Вона виступає за відновлення справедливого ісламського способу життя та ісламської держави (халіфату). У Росії ця організація визнана терористичною і заборонена з 2003 року.

  • Наприкінці січня в Північно-Кавказькому окружному військовому суді відбулося перше судове засідання у сімферопольській справі «Хізб ут-Тахрір». Пʼятьох кримських татар — Еміля Джемаденова, Теймура та Узеїра Абдуллаєвих, Рустема Ісмаїлова та Айдера Саледінова звинувачують за ст. 205 Кримінального кодексу Росії («участь у терористичній організації»). Фігуранти справи свою вину заперечують.
  • Вранці 14 лютого в селищі Октябрське в будинках кримських татар Решата Емірусеїнова і його сина Рустема, Арсена Абхаїрова, Іззета Абдулганієва і його сина Ескендера працівники ФСБ Росії провели обшуки.