Науковці оприлюднили понад 300 документів про репресованих радянською владою міністрів Української революції 1917—1921 років

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Науковці оприлюднили понад 300 документів про репресованих радянською владою міністрів Української революції 1917—1921 років

Невідомий / Wikipedia

Науково-громадська організація «Центр досліджень визвольного руху» опублікувала 314 документів про 23-х репресованих радянською владою міністрів Української революції 1917—1921 років. До колекції увійшли матеріали з Галузевого державного архіву СБУ, Центрального державного архіву громадських об’єднань та Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України.

«Вигадані справи, розстріли, табори і заочне засудження — так комуністи розправлялися із тими, хто керував Українською Народною Республікою. 17 із 23 репресованих міністрів УНР та Гетьманату комуністичний режим убив або довів до смерті в ув’язенні. Міністра народної освіти Володимира Науменка та міністра фінансів Петра Климовича розстріляли лише за сам факт перебування на урядових посадах», — повідомили в «Центрі досліджень визвольного руху».

Більшість міністрів Української революції 1917—1920 років було неодноразово заарештовано й засуджено за їхню державницьку діяльність під час чотирьох хвиль політичних переслідувань у Радянському Союзі.

Весь масив документів про репресованих міністрів став основою для науково-документального видання «Горе переможеним. Репресовані міністри Української революції».