Греко-католики запланували 7 квітня прощу до Софійського собору. Філарет закликав від неї відмовитися

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Патріарх Філарет закликав Українську греко-католицьку церкву відмовитися від планів здійснити 7 квітня прощу до Софійського собору. Про це йдеться у заяві Філарета.

Про що мова?

Предстоятель УГКЦ Святослав (Шевчук) 17 лютого повідомив, що отримав від Міністерства культури дозвіл на те, щоб відправити на свято Благовіщення літургію у Софійському соборі в Києві. «На наше прохання цього тижня я отримав повідомлення від Міністра культури Євгена Нищука, що 7 квітня, на свято Благовіщення, ми зможемо відправити Божественну Літургію в соборі Святої Софії в Києві. Тому всіх вас я сердечно запрошую долучитися до цієї події», — заявив Шевчук.

Що каже Філарет?

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет називає собор «центром українського православʼя». «Це незвичайне явище, бо УГКЦ ніколи не звершувала Божественну Літургію у центрі Українського Православ’я — соборі Святої Софії», — йдеться у заяві Філарета.

За його словами, якщо відбудеться ця подія, то вона може спричинити спротив з боку православних українців. «Ця подія схожа на те, якби хтось з Православних Предстоятелів звершив Божественну літургію у соборі святого апостола Петра в Римі», — порівняв патріарх.

Філарет підкреслив, що існує небезпека, що цю ситуацію для проведення провокацій може використати Росія, щоб нашкодити українському народові. «Не бажаючи міжконфесійного напруження, просимо Вас відмовитись від проведення прощі та звершення Божественної Літургії у соборі Святої Софії у Києві», — заявив Філарет.

Разом з тим, патріарх окремо підкреслив, що хотів би зберегти добрі стосунки між Українською православною церквою та УГКЦ, які склалися між ними протягом останніх десятиліть.