«Отримає славу і визнання!». Вінницький радикал Хорт розшукує автора виставки «Квантовий стрибок Шевченка»

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:
«Отримає славу і визнання!». Вінницький радикал Хорт розшукує автора виставки «Квантовий стрибок Шевченка»

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Націоналіст Юрій Павленко з Вінниці, більш відомий як «Хорт», оголосив у розшук автора серії картин «Квантовий стрибок Шевченка» ілюстратора Олександра Грехова. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook. Напередодні Павленко знищив виставку Грехова в київському метрополітені.

«Увага! розшук! Це, власне, автор карикатур на Тараса Шевченка — Олександр Гріхів. Багато цінителів, критиків запитують у мене, де його відшукати, щоб поспілкуватися про його «картини зі смартфона», взяти автограф і тому подібне», — заявив «Хорт».

Юрій Хорт / Facebook

Павленко звернувся до користувачів соцмережі з проханням допомогти розшукати автора картин.

«Друзі, я не знаю. Але якщо ви знаєте про місця проживання, частого перебування цього чудового художника — повідомте, будь-ласка. Часто такі люди живуть поруч, а ми не звертаємо на них уваги, і вони виявляються у Фінляндії, так і не отримавши заслужених...слави і визнання в Україні», — підкреслив він.

За його словами, зараз автор картин «Квантовий стрибок Шевченка» продає свої полотна шанувальникам виставки.

Що сталося?

17 лютого Юрій Хорт зіпсував виставку «Квантовий стрибок Шевченка» у Київському метрополітені. В Instagram Павленко повідомив, що «невідомі народні месники порізали карикатури на Тараса Шевченка». Після цього організатори виставки вирішили її закрити достроково.

Хто такий Хорт?

Юрію Павленко — колишній голова Вінницького осередку Соціал-Національної Асамблеї. У 2014 році під час заворушень у Вінницькій ОДА поглумився над портретом президента Петра Порошенка, після чого його затримала поліція. Його звинувачували за ч. 1 ст. 294 КК (організація масових протестів), проте пізніше звинувачення перекваліфікували за ч. 4 ст. 296 КК (хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, пристосованого для нанесення тілесних ушкоджень), ч. 2 ст. 28 (груповий злочин за попередньою змовою).

1 квітня 2016 року Вінницький міський суд визнав Павленка винним у хуліганстві з застосуванням зброї і засудив до 4 років 6 місяців вʼязниці, але в грудні того ж року вирок скасували в апеляційній інстанції.