«Майже кожен з фіналістів повʼязаний з Росією». Аласанія проти призначення представника України на «Євробаченні» його замість відбору

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Голова правління Національної суспільної телекомпанії України (НСТУ) Зураб Аласанія виступив проти призначення представника України на «Євробаченні-2019» замість відбору. Про це він пояснив у Facebook.

Він пояснив, що «Суспільне» є тим, хто прийматиме кінцеве рішення по представництву України на «Євробаченні». «Але якщо «Суспільне» прийме кінцеве рішення про призначення, а не конкурсний відбір виконавця (на що формально має право) — це буде руйнуванням крихкої довіри, яка ледь зʼявилася на українському медійному ринку», — пояснив голова НСТУ. За його словами, це також загрожує руйнацією стосунків з Європейською спілкою мовників, якій належать всі права на «Євробачення».

Голова НСТУ зазначив, що майже всі учасники, що дісталися фіналу, в своїй життєвій чи кар’єрній діяльності так чи інакше повʼязані з Росією. «Це свідчить про набагато гіршу і небезпечнішу річ. А саме: в той час, коли українське суспільство шукає і виробляє нові правила безпеки в стані війни, яку рф веде з Україною, — українська сфера культури загалом та музики зокрема (особливо — шоу-бізнес) — все ще інтегрована в російщину більше, ніж ми з вами уявляємо», — написав Аласанія.

Голова НСТУ додав, що «Суспільне» створене саме для того, щоб відображати реальну дійсність та її проблеми. «Одною з таких проблем є тісний звʼязок діячів української індустрії розваг з російським ринком і російськими капіталами. І проблема не вирішиться найпростішим шляхом закриття чи скасування НацВідбору до Євробачення», — підкреслив Аласанія.

Аласанія підкреслив, що поки немає фінального рішення, «Суспільне» може лише уважно стежити за перебігом конкурсу. «Після закінчення НацВідбору — часу на спокійний пошук і прийняття зваженого рішення буде достатньо», — пояснив голова НСТУ.