«Герои не умирают» та «Кадыров — позор России». У РФ проходять марші памʼяті вбитого Бориса Нємцова

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах Росії проходять марші памʼяті вбитого опозиціонера Бориса Нємцова, які також носять характер протесту проти влади РФ.

Як повідомляє «Радіо Свобода», у Москві марш розпочався близько 13:00 за київським часом і пройшов від Страсного бульвару до проспекту Академіка Сахарова.

Люди несли в руках плакати та банери з написами «Герои не умирают», «Россия будет свободной», «Кадыров — позор России». Також були плакати з політвʼязнями, серед яких — український режисер Олег Сенцов та журналіст Роман Сущенко.

За даними громадського руху «Белый счетчик», у ході взяли участь понад 10 тисяч осіб. У МВС Москви нарахували шість тисяч.

В акції взяли участь опозиціонер Олексій Навальний і український журналіст Роман Цимбалюк з агентства УНІАН.

Повідомляється, що поліція не пустила на акцію близько 150 осіб. Також був затриманий активіст, який приніс плакат з нецензурним висловлюванням на адресу Володимира Путіна.

У столиці РФ марш пройшов за погодженням з владою міста, але у Петербурзі організаторам акції відмовили. Там річницю смерті Нємцова відзначають у форматі мітингу.

Люди вийшли на площу Леніна біля Фінляндського вокзалу. Активісти повідомляють про велику кількість автозаків і машин Росгвардії в центрі міста. Вони очікують, що силовики спробують провести масові затримання.

Нагадаємо, в лютому 2015 року Бориса Нємцова застрелили в Москві, неподалік Кремля. У липні 2017 року московський суд засудив пʼятьох людей до 11—20 років вʼязниці за вбивство політика. Вони заявили, що позбавили Нємцова життя за критику ісламу. Цю версію злочину критикували як російські опозиціонери, так і представники інших країн. Вважають, що політика вбили саме через опозиційну діяльність.