Прокурори США передали в суд меморандум про роботу Манафорта. У ньому згадуються Янукович і Тимошенко

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:
Прокурори США передали в суд меморандум про роботу Манафорта. У ньому згадуються Янукович і Тимошенко

Alex Wong / Getty Images

Прокурори Сполучених Штатів передали до суду проект меморандуму, в якому детально описується співробітництво Пола Манафорта та колишнього президента України Віктора Януковича. У ньому також фігурує Юлія Тимошенко. Про це йдеться в тексті документа на імʼя судді, який відповідає за справу політолога.

У меморандумі йдеться про особливості роботи політтехнолога на колишнього українського президента в період з 2005 по 2014 роки, серед яких – спроба Манафорта налаштувати впливових осіб в Америці проти Юлії Тимошенко, щоб виправдати її тюремне увʼязнення. У той час багато політиків вважали це порушенням верховенства права.

«У Манафорта були фірми з лобізму, які охоплювали Конгрес США, Білий Дім і Державний департамент. За допомогою них він піднімав питання щодо українських санкцій, законності виборів в Україні й правильності тюремного увʼязнення Юлії Тимошенко», — йдеться в меморандумі.

Прокурори також навели приклад однієї зі схем, створених Манафортом для адміністрації Віктора Януковича.

«Він хотів очорнити колишнього чиновника Держдепартаменту часів Обами і потім звинуватив конкурента Обами у проведенні цієї кампанії, щоб Україна часів Януковича змогла отримати перевагу в адміністрації Обами. Манафорт вводив в оману конгресменів, використовуючи представника «Габсбурзької групи» в якості незалежного голосу, приховуючи, що той був оплаченим лобістом України», — йдеться в повідомленні.

У меморандумі зазначається, що чоловік неодноразово порушував закон і відмивав кошти від лобістської діяльності, отримані від українських політиків, через офшори.