Влада Австралії відмовилася визнати карикатуру на Серену Вільямс расистською

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Рада з питань преси Австралії відмовилася визнати расистською карикатуру на тенісистку Серену Вільямс, яку минулого року опублікувало видання Herald Sun, пише The Guardian.

Про що йдеться?

У вересні минулого року Вільямс влаштувала скандал під час фіналу турніру US Open . Суддя зробив американській тенісистці попередження за підказки від тренера. Після цього вона підійшла до суддівської вишки і спробувала переконати суддю в тому, що вона не порушувала правил.

Вільямс вступила з ним у конфлікт, назвала злодієм і сексистом. У результаті вона була оштрафована за неспортивну поведінку та образи на один гейм і програла японці Наомі Осаці з рахунком 2:6, 4:6. Спортсменка в люті також зламала ракетку.

У відповідь на таку поведінку карикатурист Марк Найт намалював карикатуру на Вільямс. На картинці розлючена Серена стрибає над зламаною ракеткою, а поруч лежить дитяча соска. Так автор натякнув на те, що під час конфлікту з суддею Вільямс кілька разів повторила, що вона — мати. Також зображений на вишці суддя говорить японській тенісистці: «Може ти просто даси їй виграти?» Опублікували карикатуру в найбільш популярній австралійській газеті Herald Sun. Ця карикатура викликала широку критику як серед спортсменів, так і серед журналістів.

Що тепер?

Як пише видання, австралійська Рада з питань преси прийняла аргумент Herald Sun про те, що карикатура була відповіддю на «вибух» Вільямс у фіналі US Open. «Газета пояснила, що хотіла відобразити істерику пані Вільямс за допомогою сатири, карикатури, перебільшення і гумору, а картинка повинна була показати її поведінку як дитячу», — цитує видання рішення Ради.

Попри те, що деякі читачі вважали цю картинку образливою, врешті-решт Рада дійшла висновку, що карикатура не порушує жодних норм і стандартів.