The Guardian: Євросоюз може відкласти Brexit на два роки

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

В Євросоюзі обговорюється можливість відкласти вихід Великої Британії з блоку (так званий Brexit) на два роки, повідомляє The Guardian з посиланням на керівництво ЄС.

23 лютого три британських міністри — міністр у справах бізнесу Ґреґ Кларк, міністр праці і пенсій Ембер Радд і міністр юстиції Девід Гок — зажадали відкласти Brexit, якщо його не вдасться погодити найближчими днями.

Премʼєр Британії Тереза Мей відклала голосування щодо угоди з ЄС на 12 березня. При цьому, як пише британське видання, перехідний період, якого не буде без угоди з Brexit, в ЄС можуть замінити дворічною відстрочкою.

Навіщо відкладати Brexit?

Британія хоче уникнути встановлення жорсткої межі між Північною Ірландією та Ірландською Республікою — але її доведеться встановити, якщо країна вийде з ЄС без угоди, яку законодавці поки не схвалили.

З іншого боку, відкладений вихід залишить Велику Британію в митному союзі з ЄС, доки не буде укладена нова торгова угода між Лондоном і Брюсселем. У такому разі встановлювати митний кордон в Ірландії не доведеться.

  • 15 січня Палата громад Великої Британії проголосувала проти Brexit. Депутати парламенту Великої Британії відхилили угоду про вихід країни із Європейського Союзу, на якому наполягала Тереза Мей.