Президент Польщі звинуватив УПА в геноциді жителів Гути Пеняцької

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Польщі Анджей Дуда звинуватив бійців Української повстанської армії у знищенні села Гута Пеняцька у 1944 році, пише «Польське радіо».

У своєму листі до учасників заходів з нагоди річниці трагедії, Дуда написав що в Гуті Пеняцькій стався злочин геноциду. «У забуття пішли християнські заповіді та звичайні людські почуття. Зло, терор і кров затьмарили очі, а дим пожежі затемнив небо. Геноцид, який тут здійснили солдати дивізії СС «Галичина» та Української повстанської армії, був одним з найбільших у кількарічній низці злочинів, які ми називаємо різаниною польського населення на Волині, Поділлі та Львівщині», — йдеться у листі.

Дуда додає, що єдиною «виною» жертв була польська мова й ідентичність. «Їх вбили, бо вони були поляками», — підкреслив президент.

Разом з тим Дуда нагадав слова екс-президента Лєха Качинського, який був у Гуті Пеняцькій десять років тому і закликав до примирення Польщі і України. «Він говорив про важку правду, про те, що тут сталося. Про вплив тоталітарних держав на суперечки, які ділять народи, і про болісну рану у серцях, яка відбилася тінню на наших відносинах. Він закликав до примирення, солідарності та створення спільного ліпшого майбутнього, дружби і миру. Його заклик до молитви словами “пробач нам провини наші, як і ми пробачаємо винуватцям нашим” через ці десять років залишається актуальним», — написав польський лідер.

Що сталося в Гуті Пеняцькій?

У цьому селі на Львівщині у часи Другої світової війни точилися запеклі бої між радянськими партизанами, Армією Крайовою та німецькими військами. Саме село до 1939 року входило до складу Тернопільского воєводства.

У лютому 1944 року у селі знищили всі 172 будинки і вбили мирних мешканців (за різними оцінками від 500 до 800 осіб, включно з жінками та дітьми). Врятуватися вдалося лише одному поляку, який пізніше говорив, що солдати, які нищили село, були у німецькому обмундируванні та розмовляли німецькою мовою.

Попри твердження про причетність до цього дивізії СС «Галичина», українські дослідники стверджують, що у той час тут не діяв жоден із куренів галицької дивізії. Згідно з документами польського Архіву новітніх актів, село спалив підрозділ німецької таємної польової поліції (Geheime Feldpolizei) через помсту за активний партизанський рух.