Опитування КМІС: У Раду проходять шість партій, лідер — «Слуга народу» Зеленського

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Якби парламентські вибори проходили у середині лютого, найбільше голосів набрала б партія Володимира Зеленського «Слуга народу». Про це йдеться в опитуванні Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке тривало з 8 до 20 лютого 2019 року.

Так, за партію «Слуга народу» проголосували б 22,7% українців, які визначилися з вибором.

На другому місці з 16,9% підтримки опитаних — партія «Всеукраїнське обʼєднання «Батьківщина». На третьому місці — партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» з результатом у 16,2%.

11,4% опитаних проголосували б за партію «Опозиційна платформа – За життя», 6% — за партію «Громадянська позиція», а 5,7% — за Радикальну партію Олега Ляшка.

Інші політсили не подолали б поріг у 5%, у тому числі:

  • 4% — партія «Опозиційний блок»;
  • 3,7% — партія «Обʼєднання «Самопоміч»;
  • 2,3% — «Блок Святослава Вакарчука»;
  • 1,7% — партія «Всеукраїнське обʼєднання «Свобода»;
  • 1,5% — партія «Наші»;
  • 1,4% — партія «Народний фронт».

Інші партії, згідно з опитуванням, набирають менш ніж 1% за кожну з інших партій.

Із загальної кількості опитаних 8,4% не пішли б на вибори, 30,1% не визначилися, за кого голосувати, а 3,5% викреслили б усіх кандидатів або зіпсували б бюлетень.

Як проводили опитування?

КМІС опитав 2042 осіб методом особистого інтервʼю. Респонденти мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України, крім Криму та непідконтрольних районів Донецької та Луганської областей.

Статистична похибка вибірки, за даними КМІС, не перевищує 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% — для показників, близьких до 25%, 2% для показників, близьких до 10%, 1,4% — для показників, близьких до 5%.