Справа про держзраду: суд заарештував екс-начальника Генштабу Заману

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Печерський районний суд Києва заарештував колишнього начальника Генштабу Збройних сил Володимира Заману.

Суд задовольнив клопотання прокурорів про утримання під вартою і прийняв рішення заарештувати Заману до 27 березня.

Захист стверджував, що обвинувачення не змогло надати достатньо доказів для арешту і запропонував віддати на тимчасове зберігання Генпрокуратурі закордонний паспорт підозрюваного, щоб він не міг сховатися від слідства.

В обід, 25 лютого, працівники військової прокуратури затримали Заману та вручили йому підозру про державну зраду (ч. 1 ст. 111 КК України). Зазначимо, що стаття не передбачає альтернативи застави.

Генеральний прокурор Юрій Луценко повідомляв, що Замана у період 2012—2014 років особисто скоротив склад Збройних Сил, розформував 70 військових частин і зʼєднань, у тому числі — зенітні ракетні бригади і дивізіони, 19 авіаційних частин, а бригаду тактичної авіації звів до ескадрильї.

За словами генпрокурора, саме Заману видав директиву, якою підпорядкував керівнику Військово-морських сил адміралу Юрію Ільїну всі частини тактичної групи «Крим» ВСУ, що «фактично паралізувало опір українських військовослужбовців у час російської агресії».

Сам Заману заявив журналістам, що всі звинувачення проти нього «дурниця», і він ніколи не ховався. «Мене за 5 років ніхто навіть не запитав про те, що, де, чого, як... А ось прийшов час — потрібно було комусь таке рішення провести, показати, що, виявляється, у нас злочинне угруповання було», — сказав він.

За словами Замани, підписані ним директиви про скорочення ЗСУ були в рамках державного реформування.

«Я їх підписував, тому що був керівником, але скорочення ВСУ — політичне рішення, а не моє особисте. Є державна програма реформування ЗСУ, в якій визначена чисельність ЗСУ», — сказав він, додавши, що на той час було неможливо утримувати 200-тисячну армію через малий бюджет.

Хто такий Володимир Замана?

Генерал-полковник. Випускник Національної академії оборони України. З лютого 2012 року до лютого 2014 року обіймав посаду Начальника Генерального штабу — головнокомандувача Збройними силами. Після Революції Гідності був призначений Верховною Радою уповноваженим з контролю за діяльністю Міністерства оборони.