НАБУ підозрює депутата Київради Кримчака у заволодінні землею та збагаченні майже на 20 млн гривень

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
НАБУ підозрює депутата Київради Кримчака у заволодінні землею та збагаченні майже на 20 млн гривень

Сергій Кримчак / Facebook

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру депутату Київської міської ради Сергію Кримчаку у заволодінні шістьма земельними ділянками та незаконному збагаченні на 19,5 мільйона гривень. Про це йдеться у повідомленні прес-служби НАБУ.

«25 лютого депутату Київської міської ради, екс-секретарю земельної комісії, повідомлено про підозру в заволодінні шістьма земельними ділянками та незаконному збагаченні на 19,5 млн грн. Дії кваліфіковані за ч. 5 ст. 191, ч. 3 та ч. 4 ст. 358, а також ч. 1 ст. 368-2 Кримінального кодексу України. Також про підозру повідомлено його спільнику (за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України)», — йдеться в заяві відомства.

Зазначається, що протягом 2008–2014 років, перебуваючи на посаді секретаря комісії Київради з питань земельних відносин, Кримчак незаконно заволодів 6 ділянками у столичному Голосієво загальною вартістю понад 2,5 млн гривень. Усі ділянки перебували у комунальній власності.

Пресслужба НАБУ

За даними НАБУ, посадовець на підставі підроблених заяв ініціював виділення цих ділянок особам, копії документів яких вдавалось отримати його брату. У подальшому він виготовляв протоколи розгляду цих питань на засіданні земельної комісії, проекти рішень Київради та особисто голосував за ухвалення цих рішень.

Усі документи за підписом «набувачів» земельних ділянок також визнані підробленими.

Вже після цього брат Кримчака переконував «набувачів» видати на його імʼя довіреності щодо представлення їхніх інтересів, за якими в порядку передоручення видав довіреності на імʼя помічниці Сергія Кримчака.

Окрім того, детективи НАБУ встановили, що у 2015—2016 роках депутат Київради набув у власність та передав активи на загальну суму 19,5 млн гривень, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами.

У чому ще підозрюють Кримчака?

Нагадаємо, у вересні 2017 року Соломʼянський районний суд Києва заарештував три компанії депутата Київської міської ради Сергія Кримчака та автомобіль Mercedes-Benz, який належав його дружині.

Розслідування щодо місцевого депутата розпочали у вересні 2016 року. Уже 19 вересня депутат Київської міськради Сергій Кримчак вийшов із Лукʼянівського СІЗО, сплативши 1,4 млн гривень застави. Чергове засідання в цій справі заплановане на 4 березня в Шевченківському райсуді.