Bihus.Info: Близький до Порошенка заступник секретаря РНБО та керівництво «Укроборонпрому» курирують розкрадання в оборонній сфері

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Син заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського є одним із організаторів схем з розкрадання в оборонному комплексі. Про це йдеться у розслідуванні Bihus.Info.

У 2015 році 22-річний Ігор Гладковський разом із партнерами налагодив постачання контрабандних російських деталей для військової техніки. За даними журналістів, державні оборонні підприємства переплачували за ці деталі у кілька разів, купуючи їх у фірм-прокладок.

Як стверджують у Bihus.Info, Гладковський-молодший вирішував питання на найвищому рівні, погоджуючи договори через свого батька. Державні заводи, які закуповували контрабандні запчастини, оголошували конкурси, де як учасників розглядалися тільки згадані компанії-прокладки. Отримані кошти переводили в готівку через конвертаційні центри.

Журналісти стверджують, що заступник секретаря РНБО Олег Гладковський є близьким другом президента, а ще один учасник схем, Віталій Жуков, який звільнився з «Укроборонпрому» в 2014 році, мав доступ до графіка виробництва і потреб заводів і домовлявся про ціну. Третій організатор схеми — Андрій Рогоза, якого автори розслідування називають спеціалістом з контрабанди, стверджуючи, що чоловік і раніше заробляв на сумнівних оборонних контрактах.

Центром угод журналісти називають підставну компанію «Оптімумспецдеталь», яка стала постачальником державних заводів та отримала контракти на сотні мільйонів гривень. За словами журналістів, крім збуту російської військової контрабанди, «Оптімумспецдеталь» продавала українській армії вкрадене у неї ж майно.

Зокрема, через начальника військового представництва замовника Міноборони Дмитра Трачука були закуплені деталі від військової техніки, які після ремонту повинні були надійти на базу Міноборони, після чого їх продавали «Укроборонпрому». Журналісти підкреслюють, що керівництво концерну знало про злочинні схеми.

Розслідувачі зазначають, що через три основні фірми-прокладки Гладковський та інші учасники схеми заробили як мінімум 250 мільйонів гривень. Причому однією з фірм-прокладок журналісти назвали «Кузню на Рибальському», яка раніше належала президенту Петру Порошенко.