Конституційний суд скасував статтю про незаконне збагачення. За нею «проходять» Насіров, Дейдей, Омелян та багато інших політиків

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

26 лютого Конституційни суд України визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення. Це theБабелю неофіційно підтвердив один із суддів КС.

Суд розглянув конституційне подання 59 депутатів Верховної Ради щодо ст. 368-2 (незаконне збагачення) Кримінального кодексу і вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості.

А стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків. Тоді як законодавство покладає тягар доведення винятково на обвинувачення.

У грудні 2017 року 59 депутатів Верховної Ради просили Конституційний Суд визнати неконституційним притягнення чиновників до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Представником групи ініціаторів є депутат Ради Павло Пинзеник («Народний фронт»).

Крім нього, серед ініціаторів були депутати Максим Поляков та Євген Дейдей («Народний фронт»), підозрювані в незаконному збагаченні та одержанні неправомірної вигоди.

Нагадаємо, що підозрюваними за цією статтею були або лишаються велика кількість чиновників, зокрема, екс-голова ДФС Роман Насіров, його наступник Мирослав Продан, міністр інфраструктури Володимир Омелян, голова Радикальної партії Олег Ляшко, нардеп від Радикальної партії Андрій Лозовий, військовий прокурор Костянтин Кулик, нардеп від БПП Борислав Розенблат, перший заступник голови Служби безпеки Павло Демчина, екс-заступник начальника департаменту Генпрокуратури з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Дмитро Сус.

  • Шевченківський суд Києва наклав арешт на $300 тис. на британському рахунку екс-голови Державної фіскальної служби Романа Насірова. Рішення ухвалили 14 лютого.
  • Національне антикорупційне бюро України передало до суду обвинувальний акт стосовно міністра інфраструктури Володимира Омеляна, який забув вказати у декларації позашляховик BMW X5 та $90 тис. і €25 тис. готівки.