«Не гастролювати в Росії три місяці після «Євробачення». НСТУ показала контракт для переможців Нацвідбору

Дата:

«Національна суспільна телерадіокомпанія України» (НСТУ) опублікувала основні пункти контракту з учасником «Євробачення». В організації підкреслили, що повністю показати документ не можуть — він є конфіденційним, і публікують тільки «пункти, які безпосередньо стосуються обовʼязків учасника».

У НСТУ додали, що контракт не є нововведенням, тому що типовий «договір з представниками на «Євробачення» укладають щороку».

Зокрема, від учасників вимагається:

1) Не допускати на сцені та під час відеозйомки будь-яких висловлювань, жестів та інших дій, не передбачених сценарієм.

«Організатор шоу вимагає детального сценарію номера кожного виконавця для планування зйомки, роботи режисерів, художників зі світла, планування всіх спецефектів. Наприклад, “Заборона шпагату”, що фігурує в публікаціях співачки MARUV, не більш ніж емоційне трактування типової вимоги Європейської мовної спілки — попередньо узгодити зміст номера», — йдеться в повідомленні.

2) Брати участь у репетиціях, зйомках, телевізійних, радіопрограмах, промо-турах, прес-конференціях, інтервʼю та інших заходах, визначених організатором.

3) Не проводити прес-конференцій і не давати інтервʼю про підготовку і проведення «Євробачення» без попереднього узгодження.

«Міжнародний конкурс «Євробачення» має власний план комунікації, за який відповідає міжнародна піар-команда у складі представників країни-організатора та Європейської мовної спілки», — уточнили в НСТУ.

4) Не допускати будь-яких дій або висловлювань, які можуть містити політичний сенс або можуть бути використані в політичному аспекті.

5) Не допускати висловлювань, які можуть ставити під сумнів питання територіальної цілісності та безпеки України.

У НСТУ підкреслили важливість цього пункту і додали, що «представник України на «Євробаченні» — це не просто виконавець, але й представник нашої країни на міжнародній арені».

6) Не гастролювати на території Російської Федерації в період з дати підписання договору і ще 3 місяці після завершення конкурсу.

Це, як пояснили автори, власна умова «Суспільного». Вона не передбачена Європейською мовною спілкою.

7) Підготувати необхідні документи для вʼїзду на територію країни проведення «Євробачення».

8) Самостійно нести всі витрати, повʼязані з участю в «Євробаченні».

«Учасник самостійно оплачує своє проживання в готелі, переліт у країну проведення конкурсу та витрати, необхідні для організації його виступу», — уточнили в НСТУ.

9) Передати окремі права інтелектуальної власності на конкурсний твір і права на матеріали, що використовуються у звʼязку з «Євробаченням».

10) Сплатити штраф у разі порушення зобовʼязань чи заподіяння шкоди.

«У разі порушення договору на учасника накладається штраф у розмірі 2 мільйони гривень або обовʼязок відшкодувати завдану шкоду», — додали організатори.