Потисли руки та пішли на закриту вечерю: у Ханої зустрічаються Дональд Трамп і Кім Чен Ин

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Потисли руки та пішли на закриту вечерю: у Ханої зустрічаються Дональд Трамп і Кім Чен Ин

Chung Sung-Jun / Getty Images

У столиці Вʼєтнаму Ханої зустрічаються президент США Дональд Трамп і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин.

Трансляцію події веде CNN.

Зустрівшись, Трамп та Кім потисли один одному руки та сфотографувалися на фоні прапорів своїх держав.

Під час зустрічі Трамп сказав, що бачить у КНДР економічний потенціал.

«Я вважаю, що у вашої країни велике майбутнє, ви чудовий лідер. І ми допоможемо, щоб це сталося», — сказав Трамп.

Також він заявив, що очікує «успішного саміту».

Публічна зустріч була короткою, після чого Трамп та Кім пішли на закриту вечерю.

На вулиці біля готелю «Метрополь», де зустрічаються лідери США та КНДР, зібрався натовп.

Саміт у столиці В’єтнаму триватиме два дні — 27 і 28 лютого. На ньому Трамп і Кім обговорять ядерні та ракетні програми Північної Кореї. Можливо, лідери говоритимуть і про офіційне закінчення корейської війни, яка заморожена угодою про перемир’я 1953 року.

Це друга зустріч Дональда Трампа і Кім Чен Ина. Перші переговори відбулися 12 червня 2018 року в Сінгапурі. Тоді сторони підписали документ, згідно з яким Північна Корея зобов’язана проводити ядерне роззброєння у відповідь на гарантії безпеки з боку США. Однак з того часу значного прогресу в питанні денуклеаризації КНДР не було.

  • Напередодні саміту лідера КНДР із президентом США Дональдом Трампом, влада Вʼєтнаму депортувала австралійського коміка, відомого завдяки образу двійника лідера Північної Кореї Кім Чен Ина.
  • У кінці вересня Трамп продемонстрував журналістам новий лист від лідера Північної Кореї Кім Чен Ина. Перед цим, на початку вересня, у Білому домі заявили, що отримали від Кім Чен Ина лист, в якому він запропонував Трампу провести нову зустріч.
  • The Wall Street Journal повідомляв, що представники американської розвідки таємно зустрічалися з північнокорейськими колегами протягом десяти років. За інформацією видання, таємний канал дозволяв країнам спілкуватися в напружені часи, допомагав звільняти затриманих і дозволив організувати історичний саміт президента США Дональда Трампа і лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, який відбувся 12 червня 2018 року в Сінгапурі.