Кабмін вдруге схвалив реорганізацію медуніверситету в Одесі. Це спроба вирішити конфлікт з ректором Запорожаном

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Кабмін вдруге схвалив реорганізацію медуніверситету в Одесі. Це спроба вирішити конфлікт з ректором Запорожаном

Куцький Олег / УНІАН

Кабінет міністрів 27 лютого вдруге ухвалив рішення про створення Національного одеського медичного університету шляхом злиття Одеського національного медичного університету та Кримського державного медичного університету імені С. І. Георгієвського. Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоровʼя.

Уряд скасував попереднє рішення, яке було заблоковано судом.

Цим рішенням зможуть законно вирішити проблему захоплення вишу колишнім ректором Валерієм Запорожаном. Створення нового вишу буде проходити на базі ОНМУ, тобто фізичного перенесення не буде. Студенти і викладачі продовжать навчання і роботу, їхні права не будуть порушені.

Що сталося в Одесі?

10 грудня група невідомих осіб захопила Одеський національний медичний університет. Про це заявили в МОЗ і додали, що невідомі люди нібито звільняли співробітників університету і знищували офіційну документацію. У відомстві повʼязали інцидент зі звільненням ректора Одеського національного медичного університету Валерія Запорожана, який очолював Одеський медуніверситет з 1994 року. Його позбавили посади в липні 2018 року.

Тоді МОЗ отримав велику кількість скарг на роботу Запорожана і загальну ситуацію в університеті. У звʼязку з цим в Одесу відправили комісію з перевірки дотримання статуту та умов контракту ректором ОНМУ. У Міністерстві заявили, що Запорожан витрачав гроші вишу на обладнання, яке використовували, щоб надавати платні медичні послуги. У відповідь він подав позов до суду.

До речі, це була не перша спроба звільнити Запорожана. У квітні 2018 року МОЗ вже відстороняв ректора від роботи через корупцію. Однак Приморський райсуд Одеси виправдав Запорожана, і його поновили на посаді.

Як МОЗ намагався вирішити конфлікт?

27 грудня в Міністерстві заявили, що в Україні буде створено Національний одеський медичний університет на базі Одеського національного медуніверситету та Кримського державного університету ім. С. І. Георгієвського. Також повідомлялося, що організаційні процеси не вплинуть на навчальний процес у вишах. Але тоді Окружний адміністративний суд Києва заблокував рішення уряду про реорганізацію Одеського національного медичного університету.