Україна не братиме участі в «Євробаченні-2019»

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Україна не буде посилати свого представника на пісенний конкурс «Євробачення», який цього року пройде в Ізраїлі. Про це йдеться у повідомленні Національної суспільної телерадіокомпанії україни (НСТУ).

«У ситуації, що склалася, дотримуючись закону про суспільне мовлення, а також в умовах надмірної політизації перебігу національного відбору суспільний мовник вирішив відмовитися від участі в міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2019», — йдеться в заяві.

В НСТУ пояснили, що Нацвідбір привернув увагу суспільства до проблеми української музичної індустрії, а саме звʼязків артистів із шоу-бізнесом на території Росії. «Для частини суспільства цей факт прийнятний, а в інших викликає обурення і неприйняття», — зазначили в «Суспільному».

В НСТУ додали, що після відмови MARUV вони звернулися до інших фіналістів конкурсу, але ті також відмовилися.

«Ми з повагою ставимося до вибору глядачів у Національному відборі, а тому не будемо вибирати будь-якого виконавця не з учасників Нацвідбору», — йдеться в повідомленні.

Для члена Наглядової ради Світлани Остапи таке рішення НСТУ було несподіванкою. У коментарі theБабелю вона зазначила, що, незважаючи на недофінансування «Суспільного», мовник не повинен був віддавати Нацвідбір під контроль комерційного каналу («СТБ»).