Конституційний суд оприлюднив рішення щодо скасування статті КК про незаконне збагачення

Дата:
Конституційний суд оприлюднив рішення щодо скасування статті КК про незаконне збагачення

Конституційний суд України / Facebook

Конституційний суд оприлюднив рішення за поданням 59 народних депутатів, які просили визнати неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

В рішенні КС ідеться, що законодавче формулювання складу такого злочину як незаконне збагачення не може покладати на особу обов’язок підтверджувати доказами законність підстав набуття нею у власність активів, тобто доводити свою невинуватість. Також неконституційним визнано право сторони обвинувачення вимагати від особи підтвердження доказами законності підстав набуття нею у власність активів

«Конституційний Суд України дійшов висновку, що стаття 3682 Кодексу не відповідає вимогам чіткості, точності й однозначності, а тому суперечить юридичній визначеності як складовій принципу верховенства права, закріпленого у статті 8 Конституції України», — йдеться в рішенні суду.

На думку КС, стаття 368-2 Кодексу не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості та з конституційним приписом щодо неприпустимості притягнення особи до відповідальності за відмову давати свідчення.

В КС підкреслили, що боротьба з корупцією не може порушувати базові права людини. «Вимога «раціонального пояснення» невідповідності між вартістю активів, набутих у власність особою, та задекларованими доходами може бути встановлена законом як вимога підтвердження доброчесності. Проте така вимога не може встановлюватися законом як обов’язок особи доводити свою невинуватість», — йдеться в документі.

Таким чином, стаття 368-2 Кодексу, визнана неконституційною, втрачає чинність із дня ухвалення Конституційним судом цього рішення.

  • 26 лютого стало відомо, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 КК про незаконне збагачення .
  • У грудні 2017 року 59 народних депутатів просили Конституційний суд визнати неконституційним притягнення чиновників до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Представником групи ініціаторів є депутат Ради Павло Пинзеник («Народний фронт»).
  • Підозрюваними за статтею 368-2 були чи залишаються велика кількість чиновників, зокрема екс-глава ДФС Роман Насіров, його наступник Мирослав Продан, міністр інфраструктури Володимир Омелян, голова «Радикальної партії» Олег Ляшко, нардеп від «Радикальної партії» Андрій Лозовий, військовий прокурор Костянтин Кулик, нардеп від БПП Борислав Розенблат, перший заступник голови Служби безпеки Павло Демчина, екс-заступник начальника департаменту Генпрокуратури з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Дмитро Сус.
  • Адвокат міністра інфраструктури Володимира Омеляна Олександр Лисак уже заявив, що САП зобовʼязана закрити провадження стосовно його підзахисного .