Кількість нападів акул у США та Австралії подвоїлась за останні 20 років. Але шанс стати жертвою атаки — один на мільйон

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У світі за останні 55 років збільшилося число нападу акул на людей, проте фактична імовірність атаки низька, а рівень ризику стати жертвою хижака залежить від регіону. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі PLOS ONE. Учені провели статистичний аналіз на основі даних, зібраних в 1960—2015 роках Міжнародним архівом нападів акул у Флоридському музеї природної історії, пише CNN .

Зʼясувалося, що в деякі роки збільшувалась кількість атак акул на конкретній території, наприклад у 2015 році в штатах Північна і Південна Кароліна.

Загалом дослідники використовували дані музею для вивчення нападів акул в 14 країнах, зокрема у США, Австралії та на півдні Африки. У кожному з цих регіонів сталося понад 10 нападів акул з 1960 року.

Учені виявили, що рівень нападу акул низький, але в густонаселених районах, таких як східне узбережжя США і південна частина Австралії, він подвоївся. За останні 20 років у цих регіонах також удвічі збільшилась кількість нападів на людей. Але, виходячи з чисельності населення цих країн, показник може становити всього одну атаку на мільйон осіб.

«Зі збільшенням кількості людей у воді ймовірність нападу акули зростає. Однак я повинен підкреслити той факт, що не у всіх місцях по всьому світу це відбувається. І навіть в тих місцях, де ми спостерігали збільшення, шанс атаки був один на кілька мільйонів», — заявив Стівен Мідвей, провідний автор дослідження і доцент кафедри океанографії і прибережних наук з Державного університету штату Луїзіана.

Відзначається, що за 55-річний період 1 215 осіб повідомили про напади акул в Сполучених Штатах, але більшість цих випадків закінчувалися незначними саднами або травмами шкіри, схожими на укус собаки. Тільки близько 2% були смертельними.

Згідно з дослідженням, це близько шести випадків з 75—100 неспровокованих атак, які відбуваються в усьому світі щороку. Найчастіше перед нападом акули люди займалися серфінгом або плаванням, ще 10% ставали жертвами атаки під час дайвінгу.

«Ми повинні думати про ризик нападу акули, як про ризик автомобільної аварії», — додав учений.

Також наголошується, що у 14 країнах найбільш поширеними видами акул є акули-бики, тигрові та білі акули. Ці види цікавлять дослідників через особливості їх міграції, і саме їх часто зображують у телешоу та фільмах жахів під час нападу на туристів.