Рада ухвалила новий закон про статус державної мови

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Рада ухвалила новий закон про статус державної мови

Космач Олександр / УНІАН

Верховна Рада в другому читанні ухвалила новий закон про функціонування української мови як державної. Законопроект 5670-д підтримали 278 нардепів.

Після голосування парламентарі стоячи заспівали гімн України. Під час ухвалення закону в залі були присутні третій президент Віктор Ющенко та патріарх Філарет.

Документ визначає українську мову єдиною офіційною в Україні і регулює її застосування в усіх сферах суспільного життя. Парламент розпочав розгляд цього документу у другому читанні ще 28 лютого. Через понад дві тисячі правок депутати довго не могли перейти до голосування.

Проти цього документу виступав «Опозиційний блок». Там вважають, що норми закону утискають права національних меншин.

У першому читанні за проект закону голосували 4 жовтня 2018 року.

Про що закон?

За документом, кожен громадянин України зобовʼязаний володіти державною мовою, а держава, зі свого боку, зобовʼязана забезпечити можливості для цього.

Документ зобовʼязує високопоставлених чиновників і державних службовців володіти мовою. Українською мовою має відбуватися робоче спілкування, діловодство та документообіг. Українська мова обовʼязкова для науки, культури, книговидання, телебачення і преси, реклами та пошти — але з урахуванням чинних законів.