Суд зобовʼязав ДБР відкрити провадження проти Луценка за розголошення даних у справі Гандзюк

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Суд зобовʼязав ДБР відкрити провадження проти Луценка за розголошення даних у справі Гандзюк

Sergii Kharchenko/NurPhoto via Getty Images

Державне бюро розслідувань (ДБР) зобовʼязане розпочати кримінальне провадження проти генерального прокурора Юрія Луценка через те, що він розголошував дані досудового слідства у справі загиблої Катерини Гандзюк.

Таке рішення виніс Печерський районний суд міста Києва, повідомляє адвокат Масі Найєм.

«Дуже сподіваюся, що в майбутньому Юрій Віталійович буде обережнішим із даними досудового розслідування», — написав він.

Луценко поки не коментував рішення суду.

27 грудня 2018 року адвокат Масі Найєм заявив у ДБР про порушення Луценком статті Кримінального кодексу про нерозголошення даних досудового слідства. ДБР відмовилося реєструвати кримінальне провадження, Найєм звернувся до суду.

  • 11 лютого Юрій Луценко повідомив, що слідство вважає замовником вбивства радника мера Херсона Катерини Гандзюк голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера. Чоловікові оголосили про підозру. Також генпрокурор показав схему вчинення злочину, у якій зображені всі підозрювані — від замовника до виконавців.
  • Раніше Служба безпеки України оголосила у розшук Олексія Левіна (справжнє прізвище — Москаленко) — ключового підозрюваного у справі Гандзюк.
  • У листопаді 2018 року суд заарештував колишнього помічника депутата ВР Миколи Паламарчука (БПП) Ігоря Павловського у справі Гандзюк. Його вважають посередником між замовниками та організаторами злочину.
  • 31 липня 2018 року на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк вилили близько літра кислоти. Вона отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні. 6 листопада Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію (ТСК) для розслідування нападу на Гандзюк та інших активістів.