Мустафа Найєм подав нову заяву про виключення з фракції партії «БПП». Вона усуває юридичні колізії з ЦВК

Автори:
Олена Козаченко, Оксана Коваленко
Дата:
Мустафа Найєм подав нову заяву про виключення з фракції партії «БПП». Вона усуває юридичні колізії з ЦВК

Марків Михайло / УНІАН

Народний депутат Мустафа Найєм переписав заяву про свій вихід зі складу фракції партії«Блок Петра Порошенка».

Документ написано на імʼя голови Верховної Ради Андрія Парубія.

«Шановний Андрію Володимировичу! Відповідно до ч. 3 ст. 60 Закону України «Про регламент Верховної ради України» повідомляю про свій вихід зі складу фракції партії«Блок Петра Порошенка», — написано в заяві.

Попередню заяву Найєм написав на імʼя голови фракції БПП Артура Герасимова. На думку колишнього першого заступника голови ЦВК Андрія Магери, така заява не призвела б до припинення членства у фракції БПП і дострокового припинення депутатських повноважень.

Новий же документ на імʼя спікера Ради є юридично вірним і усуває юридичні колізії з ЦВК в разі, якщо зʼїзд БПП вирішить позбавити Найєма мандата достроково.

«Після того як Андрій Парубій, на ім’я якого написана заява, оголосить її з трибуни, партія БПП зможе провести з’їзд, на якому має право достроково припинити повноваження депутата. Якщо партія не проголосує за це на з’їзді, депутати залишаться позафракційними», — пояснив Магера.

Статя 81 Конституції передбачає, зокрема, що у разі невходження народного депутата, обраного від партії (виборчого блоку партій), до складу депутатської фракції цієї партії (виборчого блоку партій) або виходу народного депутата із складу такої фракції його повноваження припиняються достроково на підставі закону за рішенням вищого керівного органу відповідної партії (виборчого блоку партій) з дня прийняття такого рішення.

Схожа ситуація виникла у БПП у 2016 році. Тоді заяви про вихід із фракції БПП написали нардепи Єгор Фірсов та Микола Томенко. Томенко пояснив свій крок незгодою з голосуванням ВР за держбюджет, а Фірсов різко виступив проти дій Ігоря Кононенка. Зʼїзд БПП ухвалив рішення про дострокове припинення повноважень народних депутатів Томенка і Фірсова, їх позбавили мандатів.

Пізніше Томенко намагавася оскаржити це рішення та подав позов до Вищого адміністративного суду України щодо позбавлення його депутатського мандата. Вищий адміністративний суд відмовив йому у задоволенні позову.