Коммерсантъ: У Лондоні заарештували два особняки й акції українського бізнесмена Фірташа на £50 млн

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Коммерсантъ: У Лондоні заарештували два особняки й акції українського бізнесмена Фірташа на £50 млн

Пресслужба телеканалу «Інтер»

У Лондоні суд заарештував два особняки, що належать українському бізнесмену і олігарху Дмитру Фірташу. Забезпечувальні заходи на це та інше майно, що оцінюється у понад £50 млн фунтів стерлінгів (понад $66,5 млн), були накладені на вимогу російського банку ВТБ. Про це повідомляє російська газета «Коммерсантъ» з посиланням на джерела.

Відзначається, що структури Фірташа не повернули банку кредити на суму 2,5 млрд рублів (понад $38 млн). Лондонський суд також зобовʼязав відповідача розкрити всі свої активи, на які може бути звернено стягнення. Відмова зробити це загрожує мільярдерові звинуваченням у неповазі й образі правосуддя, за що його можуть засудити до кількох років вʼязниці.

За даними джерел видання, позов до Високого суду Англії і Уельсу подали представники ВТБ 26 лютого на підтримку рішення окружного суду кіпрського міста Лімасол. Останній раніше вже прийняв забезпечувальні заходи щодо активів і майна Дмитра Фірташа .Арешт наклали на майно бізнесмена, зареєстроване на території Великої Британії.

Про яке майно йдеться?

Під арешт потрапили два «обʼєкти елітної нерухомості» у центрі Лондона. Одним з них виявився пʼятиповерховий будинок загальною площею понад 1,5 тис. кв. м, що розташований у престижному районі Найтсбрідж поруч з Гайд-парком. На першому поверсі — гараж, передпокій, а також гостьова спальня, робочий кабінет, поєднаний з бібліотекою. Основні житлові приміщення вище, а на третьому поверсі — так звана головна спальня господаря. Перший цокольний поверх призначений, зокрема, і для розміщення прислуги і має виходи в сад. Ще нижче є басейн. Обробка рам, балюстрад та дверей виконана в єдиному оригінальному стилі з бронзи.

Другий заарештований особняк Фірташа фактично є історичним. Його орієнтовна площа становить близько 2,6 тис. кв. м. Свого часу, за даними британських ЗМІ, він був частиною колишньої станції лондонського метро «Бромптон-роуд», яка відкрилася 15 грудня 1906 року. Проте її збудували занадто близько до сусідніх станцій «Найтсбрідж» і «Південний Кенсінгтон». Влада визнала, що її недоцільно утримувати, і в липні 1934 року її закрили.

Незадовго до початку Другої світової війни будівлю разом із ліфтовими шахтами і нижніми західними переходами продали військовому міністерству Великої Британії. У роки війни станція була пунктом сил протиповітряної оборони центру Лондона і залишалася такою до 50-х років минулого століття. Зараз у складі комплексу є тренувальний зал, гаражі, офіси та їдальня, а також підземні приміщення, які раніше використовувалися як частина станції «Бромптон-роуд».

Крім будинків, суд наклав арешт на акції Фірташа в кінокомпанії Via Film Ltd, вартість яких, відповідно до фінансової звітності, становить близько двох мільйонів фунтів ($2,7 млн).