Суд у Росії зобовʼязав Україну виплатити російській нафтовій компанії $112 мільйонів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Суд Росії задовольнив позов компанії «Татнефть», яка просила визнати і привести у виконання рішення міжнародного арбітражу, за яким Україна повинна сплатити компанії $112 млн та відсотки, повідомляє Интерфакс.

«Україна зобовʼязана сплатити позивачеві — компанії «Татнефть» — суму в розмірі $112 млн як компенсацію за порушення угоди між урядом Росії і Кабінетом міністрів України про заохочення та взаємний захист інвестицій. Відповідач — Україна — зобовʼязана також виплатити позивачу відсотки», — цитує агентство суддю Арбітражного суду Ставропольського краю.

Про що йдеться?

Російська компанія «Татнефть» бореться за свої активи в «Укртатнафті». Українське підприємство створили у 1994 році на базі Кременчуцького нафтопереробного заводу. Близько 18 % акцій «Укртатнафти» належало структурам, близьким до компанії «Татнефть», ще 8,6% акцій належало безпосередньо останній.

У грудні 2007 року «Татнефть» втратила контроль над «Укртатнафтою» після приходу акціонерів групи «Приват». Через це «Татнефть» подала позов у Міжнародний комерційний арбітраж у Парижі проти України. Компанія вимагала відшкодувати $520 млн збитку. Пізніше сума позову була збільшена до $2,4 млрд. 29 липня 2014 арбітраж виніс рішення на користь російської компанії, але зменшив позовні вимоги до $112 млн.