Японські астрономи знайшли в Чумацькому шляху приховану чорну діру. Вона розташована за 25 тис. світлових років від Землі

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Японські астрономи знайшли в Чумацькому шляху приховану чорну діру. Вона розташована за 25 тис. світлових років від Землі

NAOJ

Вчені з Національної астрономічної обсерваторії Японії (NAOJ) знайшли у Чумацькому шляху чорну діру на відстані 25 тис. світлових років від Землі. Про це пише Eurek Alert.

Ця чорна діра є однією з понад 100 мільйонів тих чорних дір, які можуть ховатися в нашій галактиці. Результати вивчення цієї чорної діри забезпечують новий метод пошуку інших прихованих чорних дір і допоможуть вченим зрозуміти зростання та еволюцію чорних дір.

Чорні діри — це обʼєкти з такою сильною гравітацією, що будь-яка матерія засмоктується в них назавжди. Оскільки вони засмоктують навіть світло, безпосередньо побачити їх неможливо. Вченим залишається відстежувати їх присутність за тим, як вони впливають на сусідні обʼєкти.

Дослідницька група під керівництвом Шуньї Такекава з Національної астрономічної обсерваторії Японії помітила, як підозріло рухається газова хмара поблизу центру галактики — в сузірʼї Стрільця, на відстані 25 тис. світлових років від Землі. Використовуючи новітній телескоп ALMA, науковці визначили, що вона обертається навколо невидимого масивного обʼєкта — імовірно, чорної діри.

Найцікавіше, що ця чорна діра може мати нетипову масу: близько 30 тис. сонячних мас. Зазвичай чорні діри бувають або набагато менші і легші (від 5 сонячних мас), або, навпаки, важчі — найбільші чорні діри можуть важити в мільйони разів більше за Сонце.