Засуджений у «справі 11 вересня» марокканець вийшов з вʼязниці Німеччини з зарплатою €7 тисяч. Прокуратура почала розслідування

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Засуджений у «справі 11 вересня» марокканець вийшов з вʼязниці Німеччини з зарплатою €7 тисяч. Прокуратура почала розслідування

Daniel Bockwoldt / picture alliance via Getty Images

Достроково вийшовший з німецької вʼязниці, марокканець Мунір аль-Мотасадек, який відсидів 15 років за підготовку терактів 11 вересня 2001 року у США, отримав конверт з тюремною зарплатою у сім тисяч євро. З цими грошима у жовтні 2018 року він був депортований у Марокко, тепер прокуратура Німеччини зʼясовує, як так вийшло.

Як пише The Guardian, у прокуратурі Гамбурга заявили, що з державного «тюремного рахунку» заборонено виплачувати кошти засудженим за тероризм та екстремізм.

Прокурори зазначають, що керівництво вʼязниці припустилося серйозної помилки, виплативши гроші аль-Мотасадеку. Про те, що звільнений терорист отримав виплату, дізналися в Німецькому федеральному банку через вісім днів після вильоту аль-Мотасадека з країни. Заяву про порушення фінустанова подала в поліцію відразу ж після виявлення факту виплати.

Зазначають, що чоловік досі залишається прихильником радикального ісламізму, і у вʼязниці його інтерес до «Джихаду» не згас.

Німецькі правоохоронці побоюються, що ці гроші підуть на фінансування тероризму.

Хто такий Мунір аль-Мотасадек?

Терорист є громадянином Марокко. У 2000-х він перебував у звʼязках з так званим гамбурзьким осередком групи «Мохаммеда Атти» — німецьким підрозділом «Аль-Каїди», яка вчинила у 2001 році атаки на американські хмарочоси. За даними слідства, аль-Мотасадек покривав місце перебування бойовиків, а також здійснював за їх дорученням банківські перекази. У 2007 році він став першим терористом, якого судять за теракти 11 вересня. Вищий земельний суд Гамбурга засудив аль-Мотасадека до 15 років позбавлення волі. З урахуванням попереднього увʼязнення, його строк закінчувався у січні 2019 року, але його звільнили достроково. За даними німецьких ЗМІ, у Марокко чоловіка чекають дружина, громадянка Білорусі Марія, та двоє дітей.