Журналіст телеканалу ZIK Олексій Братущак звільнився через цензуру

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Журналіст телеканалу ZIK Олексій Братущак звільнився через цензуру

Oleksii Bratushchak / Facebook

Сьогодні журналіст Олексій Братущак повідомив про припинення співпраці з телеканалом ZIK. Він пропрацював 15 місяців у тижневику «Деталі». Про це він написав у своєму блозі на сайті «Української правди».

«Сьогодні я повернув ZIKу своє журналістське посвідчення. 15 місяців я працював у тижневику «Деталі». І працював би далі. Якби на канал не зайшов Порошенко. А за ним — цензура та маніпуляції», — написав у своєму блозі журналіст.

Журналіст зазначає, що з різних джерел йому стало відомо, що власник ZIKу Петро Димінський домовився з людьми Порошенка про інформаційну співпрацю.

Журналіст також пише, що канал цензурував заяву Юлії Тимошенко про її участь у виборах президента.

«Про цю подію не було сюжету в новинах. Натомість був замовний сюжет, або, як називають подібні матеріали, «комерційний сюжет». Ось він», — написав журналіст.

Братущак згадав і про інтерв’ю відстороненого від обов’яків заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, який є фігурантом розслідування проекту «Наші гроші» про корупцію в оборонному секторі держави.

«Останнє «інтервʼю» Олега Гладковського — абсолютна маніпуляція. Для нього навіть «говорящую голову» під виглядом журналіста вирішили не шукати. Щоб раптом у прямому ефірі не сталося якихось непередбачуваних моментів. Щоб зайвий раз не перетинатися з журналістами, заходив і виходив Гладковський через чорний вхід...», — пише журналіст.

Відповідну заяву про звільнення Олексій Братущак написав на своїй сторінці у Facebook.

Шеф-редактор сайту «Детектор Медіа» Наталя Лігачова вже оприлюднила відповідь на запит щодо заяви Братущака про цензуру від Адміністрації президента.

«Заввідділу Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України Володимир Горковенко у коментарі ДМ сказав, що особисто він на канал впливу не має, а про якого цензора писав журналіст — не знає», — зазначається у дописі.

  • Нагадаємо, учора на телеканалі ZIK у прямому ефірі вийшло інтервʼю із заступником секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олегом Гладковським. Журналісти Bihus.Info 25 лютого опублікували розслідування про закупівлі для оборонних підприємств. Вони розповідають, як у 2015—2016 роках Ігор Гладковський, син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, та два його партнери за завищеними цінам продавали «Укроборонпрому» запасні частини до військової техніки, що ввозилися контрабандою з Росії.
  • Телеканал ZIK 17 жовтня минулого року опублікував офіційне пояснення інтервʼю першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки (СЗР), колишнього голови СБУ Києва Сергія Семочка. У заяві йдеться, що телеканал ZIK готовий надати слово кожному з фігурантів справи Семочка.