Вночі: Україна готова до обміну заручниками з Росією, Радбез ООН не змогла ухвалити резолюцію щодо Венесуели, у столиці Сомалі через потужний вибух загинули 25 людей

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Україна в ОБСЄ заявила, що готова до обміну заручниками з Росією

Київ готовий провести обмін 25 українських заручників, яких утримують у російських тюрмах, на 25 громадян Російської Федерації, які були засуджені за злочини на території України. Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні 28 лютого.

Китай і Росія в ООН ветували проект резолюції щодо Венесуели

Раді Безпеки ООН не вдалося ухвалити 28 лютого резолюцію щодо Венесуели. На запропонований США документ, який закликає провести в країні нові президентські вибори, наклали вето Росія та Китай. Трохи пізніше проект альтернативної резолюції, внесеної РФ, підтримали лише 4 з 15 членів Радбезу.

Американський документ мав заклик до «вільних, справедливих виборів» у Венесуелі. Крім того, він закликав Каракас допустити закордонних спостерігачів на вибори і зняти обмеження на поставки гуманітарної допомоги. Москва ж пропонувала відстоювати «незалежність і суверенітет» венесуельської держави за допомогою «механізму Монтевідео» — форуму для діалогу, запропонованого Мексикою та Уругваєм.

До Конгресу США внесли резолюцію про санкції за вбивство Нємцова

Очільник комітету з міжнародних справ Палати представників США демократ Еліот Енгель і сенатор-республіканець Майкл Маккол внесли на розгляд Конгресу резолюцію про санкції за вбивство російського опозиційного політика Бориса Нємцова. На думку авторів документа, російська влада приховує подробиці злочину. Вони закликали Білий дім провести міжнародне розслідування вбивства та запровадити суворі санкції щодо людей, причетних до загибелі Нємцова.

У столиці Сомалі через потужний вибух загинули 25 людей

Внаслідок теракту у столиці Сомалі Могадішо, який стався 28 лютого, загинули щонайменше 25 осіб. Вибуховий пристрій біля готелю, котрий часто відвідують урядовці, підірвав терорист-самогубець. Серед загиблих є поліціянти. Вибух був настільки потужний, що його було чути за вісім кілометрів. Приблизно через годину після першого вибуху пролунав другий, тож кількість загиблих може зрости, зазначили в поліції. Відповідальність за атаку взяло на себе терористичне угруповання «Аш-Шабаб».