США пропонують $1 млн за інформацію про сина покійного лідера «Аль-Каїди» бен Ладена

Автор:
Олена Мельник
Дата:
США пропонують $1 млн за інформацію про сина покійного лідера «Аль-Каїди» бен Ладена

CIA

Сполучені Штати запропонували нагороду в розмірі $1 млн за інформацію про сина покійного лідера «Аль-Каїди» Усами бен Ладена, пише AFP.

Місце перебування Хамзи бен Ладена, якого іноді називають «спадкоємним принцом джихаду», роками було предметом спекуляцій. Раніше повідомлялося про те, що він живе в Пакистані, Афганістані, Сирії або перебуває під домашнім арештом в Ірані.

«Хамза бен Ладен є сином покійного колишнього лідера «Аль-Каїди» Усами бен Ладена і стає лідером угруповання», — йдеться в заяві Державного департаменту США.

Держдеп заявив, що він надасть $1 млн за інформацію, яка приведе до місця перебування Хамзи в будь-якій країні.

Бен Ладен-молодший, якому за даними США близько 30 років, погрожував нападами на Сполучені Штати, щоб помститися за вбивство в 2011 році його батька. Американські спецслужби все частіше розглядають сина бен Ладена як наступника свого батька, особливо у звʼязку з тим, що ще більш радикальне угрупування «Ісламська держава» перебуває на порозі втрати останньої ділянки землі в Сирії.

У 2015 році бен Ладен випустив аудіоповідомленя, яке закликає джихадистів у Сирії обʼєднатися, стверджуючи, що боротьба прокладає шлях до «звільнення Палестини». І рік потому, йдучи стопами свого батька, він закликав повалити керівництво своєї рідної Саудівської Аравії.

  • У серпні 2018 року Держдепартамент США вдвічі збільшив нагороду за інформацію про перебування лідерів терористичного угрупування «Аль-Каїда» — Абдулли Ахмеда Абдулли та Саїфа аль-Адлє. За дані про кожного з терористів пропонується $10 млн. З 2000 року ця сума була в два рази менше — $5 млн за кожного.