Суд заборонив Генпрокуратурі отримувати доступ до листування журналіста «Нового времени»

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Київський апеляційний суд частково задовольнив клопотання адвокатів видання «Новое время» і заборонив Генпрокуратурі отримувати доступ до електронного листування журналіста Івана Верстюка.

«В історії української журналістики створено дуже важливий прецедент захисту анонімності джерел інформації. Відтепер на нього матимуть змогу посилатись інші журналісти, від яких правоохоронці вимагатимуть розкриття того, звідки в них дані, файли, документи, контракти, фотографії, відеозаписи чи будь-яка інша інформація», — зазначив сам журналіст.

Як повідомляє сама редакція, згідно з рішенням суду видання зобов’язане надати ГПУ копію авторського договору з Верстюком.

«Редакція НВ в цілому задоволена рішенням Апеляційного суду, оскільки анонімність джерел інформації захищена», — йдеться в повідомленні видання .

  • У лютому суддя Печерського райсуду Києва Володимир Карабань окремою постановою надав Генеральній прокуратурі доступ до внутрішніх документів редакції НВ та до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адреси видання його журналіст Іван Верстюк. Відповідну судову постанову 13 лютого редакції офіційно вручив слідчий ГПУ.
  • ГПУ пояснила доступ до документів «Нового времени» розголошенням таємниці слідства.
  • Іван Верстюк є автором низки розслідувань, зокрема про корупцію в оборонних закупівлях. Прокуратура звернулась до суду і вимагала надати доступ до документів видання через матеріал журналіста, опублікований два з половиною роки тому. У ньому йшлося про навчання дочки одного з «діамантових прокурорів», екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця у Великій Британії. Згідно з матеріалом, Корнієць, маючи зарплату в 200 тис. грн на рік, заплатив понад 120 тис. фунтів стерлінгів за навчання дочки в британських школах.
  • Видання НВ заявило, що спиралося на дані розслідування, проведеного Британським кримінальних агентством. Генпрокуратура розцінила публікацію цих даних як розголошення таємниці слідства і в червні 2017 року вже допитувала Верстюка.