НАЗК: Скасування статті про незаконне збагачення не дає перевірити 500 декларацій чиновників

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
НАЗК: Скасування статті про незаконне збагачення не дає перевірити 500 декларацій чиновників

Гонтар Володимир / УНІАН

В Національному агентстві із запобігання корупції заявили, що через скасування статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення не можуть перевірити 500 декларацій чиновників.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

«Національне агентство сьогодні позбавлене можливості встановлювати ознаки незаконного збагачення в межах започаткованих цього року 500 повних перевірок декларацій осіб, уповноважених на виконання державних функцій», — йдеться в повідомленні.

У відомстві запропонували дві моделі можливого рішення у цій ситуації:

  • вважати незаконним збагаченням збільшення власності та активів у значному розмірі, яке перевищує дохід уповноваженої особи;
  • вважати незаконним збагаченням придбання майна та збільшення вартості цього майна держособою, яке значно перевищує законні доходи, за умови, що ці дії були вчинені «без встановлених законом, іншими правовими актами чи угодами підстав».

У НАПК зазначили, що труднощі в перевірці викликало саме рішення Конституційного суду від 26 лютого, яким стаття була визнана неконституційною.

  • У грудні 2017 року 59 народних депутатів просили Конституційний суд визнати неконституційним притягнення чиновників до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Представником групи ініціаторів є депутат Ради Павло Пинзеник («Народний фронт»).
  • Підозрюваними за статтею 368-2 були чи залишаються велика кількість чиновників, зокрема екс-глава ДФС Роман Насіров, його наступник Мирослав Продан, міністр інфраструктури Володимир Омелян, голова «Радикальної партії» Олег Ляшко, нардеп від «Радикальної партії» Андрій Лозовий, військовий прокурор Костянтин Кулик, нардеп від БПП Борислав Розенблат, перший заступник голови Служби безпеки Павло Демчина, екс-заступник начальника департаменту Генпрокуратури з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Дмитро Сус.
  • 27 лютого Конституційний суд оприлюднив своє рішення про скасування статті КК про незаконне збагачення.
  • У Національному антикорупційному бюро заявили, що скасування статті закриває 65 проваджень проти чиновників і депутатів. У НАБУ також зазначили, що відновити розслідування щодо фігурантів усіх кримінальних проваджень, а також підозрюваних і обвинувачених за вже зʼясованими фактами, буде неможливо навіть у разі повернення статті у КК, оскільки закон не має зворотної сили.