World Justice Project: У рейтингу верховенства права Україна випереджає Росію, але програє Білорусі

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У рейтингу верховенства права World Justice Project Україна зайняла 77-у позицію серед 126 країн світу, при цьому на 11 пунктів випередивши Російську Федерацію. Результати рейтингу оприлюднені на сайті міжнародної неурядової організації World Justice Project.

Україна розташувалася в рейтингу між Таїландом і Сербією. Лідерами стали Данія, Норвегія та Фінляндія. На останніх місцях опинилися Венесуела, Камбоджа та Афганістан. Білорусь посіла 66 сходинку.

Минулого року Україна займала в рейтингу також 77-у позицію, але серед 113 країн світу.

Якщо робити розбивку за групами рейтингу, це має такий вигляд: в «обмеженнях повноваження уряду» Україна зайняла 90 місце, у розділі «відсутність корупції» — 108, «відкритість уряду» — 46 місце, «фундаментальність права» — 50, «регуляторне забезпечення» — 103, «цивільне правосуддя» — 61, «кримінальне правосуддя» — 87, у розділі рейтингу «правопорядок та безпека» Україна посідає 60-у позицію — між Намібією та Белізом.

Дослідження для рейтингу проводили в трьох українських містах — Київ, Харків та Одеса.

Як заявляють укладачі звіту, цьогорічний рейтинг продемонстрував погіршення верховенства права у світі. Найбільш стрімке зниження відбувається в сфері «обмеження урядових повноважень», що свідчить про зростання авторитаризму.

Індекс верховенства права відображає забезпечення законності в країні і розраховується з урахуванням стану урядових повноважень, рівня корупції, відкритості уряду, фундаментального характеру права, підтримки порядку та безпеки, цивільного та кримінального правосуддя.

Оцінки та рейтинги країни для індексу верховенства права WJP 2019 отримані з більш ніж 120 тис. досліджень домашніх господарств і 3,8 тис. експертних опитуваннь у 126 країнах та юрисдикціях. Рейтинг складається раз на два роки.

Проект World Justice Project — міжнародна організація громадянського суспільства із заявленою місією «працювати над просуванням верховенства закону в усьому світі».